Hoe ik werk
162
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-162,qode-social-login-1.1.2,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.0.9,select-theme-ver-5.1.6,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive

Hoe ik werk

Zoektochten naar oplossingen zijn onderdeel van bijna elke opdracht. Opdrachtgevers komen overal vandaan met velerlei verzoeken, en er is bijna altijd wel iets nodig wat ik nog nooit gedaan heb. Een uitgebreid professioneel netwerk maakt dat ik altijd wel met oplossingen kan komen. Omdat dit (veel) overleg vraagt vorm ik samen met mijn opdrachtgevers eigenlijk tijdelijk een team, maar soms ook krijg ik Carte Blanche. De opdrachtgever wordt dan natuurlijk wel op de hoogte gehouden.

 

Soms kunnen we rekenen op licht en schaduw voor het contrast tussen letters en achtergrond, soms worden de letters ingeschilderd en heel soms verguld. Vergulden kan trouwens ook met bladzilver.

Het proces

Elk project doorloopt in ieder geval de volgende fases:

Eerste gesprek

Je kunt de sfeer van een woord kleuren en je kunt iemand portretteren met letters. Letters zijn karakters en geven vorm aan karakters. Ik moet daarom het onderwerp goed leren kennen. Daarmee begint het vormgeven, vragenderwijs. Als ik genoeg weet begint het schetsen.

Schets ontwerpen voor akkoord

Na een eerste gesprek ga ik aan de slag. Ik maak een overlegschets waarin ik het besprokene verwerk. Ik ga op zoek naar vormen, mogelijkheden, beperkingen, de steensoort en de grootte. Ook kijk ik naar de praktische kant: of er een plaatsingsvergunning nodig is en of er zaken nodig zijn zoals bijvoorbeeld vergunningen, een fundering, een steiger e.d. De eerste schets en het overleg erover gaat meestal per mail. Soms, en zeker bij grotere projecten, is een tweede bezoek nodig.
Hierna stuur ik een tweede -definitieve- schets en als iedereen daar tevreden over is komt de volgende stap. Soms is het maken van een derde schets nodig, die wordt gemaakt zonder extra kosten.

Uitvoering

Als de definitieve schets is goedgekeurd, de aanbetaling is voldaan en de eventuele vergunningen zijn geregeld bestel ik de steen. Het duurt meestal twee tot vier weken voordat een steen bij mij is. Bij grote haast kan ik de steen eerder bestellen, laat het me weten! Dan ga ik aan de slag.
Mocht je nog een keer willen langskomen om de vorderingen te bekijken dan ben je meer dan welkom.

Plaatsing

Klein werk kan worden opgehaald of bezorgd, of ik plaats een steen zelf. Bij grotere projecten wordt de plaatsing uitgevoerd door vakmensen met wie ik al jaren samenwerk.
Bij een eerste steen regelt de bewoner meestal samen met de aannemer de plaatsing.

Materialen

Mijn stenen komen vaak uit Europese groeves, maar niet altijd. Belgisch Hardsteen is door de eeuwen heen veel gebruikt in Nederland en is voor ons klimaat heel geschikt. Kalksteen komt meestal uit Frankrijk, maar Pakistan levert weer een fraaie, okergele steen. Groene en zwarte, grillig gevormde stenen komen uit Zimbabwe, en marmer komt meestal uit Italië.

Voor veel tekst met kleine letters gebruik ik graag leisteen uit Wales, een zeer fijne, donkergrijze steen, zijdeachtig gezoet, mooi voor officiële plaquettes. Voorbeelden van stenen kan ik laten zien op mijn atelier.

Ik regel ook de vergunning, het vervoer, de fundering en plaatsing

Ik regel ook de vergunning, het vervoer, de fundering en plaatsing

FAQ

Wat als het niet wordt zoals ik had gedacht?

Als het proces goed verloopt is dit eigenlijk niet aan de orde. Tijdens de ontwerpfase vindt meermaals overleg plaats, en er is gelegenheid tijdens de uitvoeringsfase langs te komen. Mocht er toch iets zijn, bij levering of later, laat het me alstublieft weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.

Aan wat voor budget moet ik denken?

Kleine stenen met één letter beginnen bij € 50,- grotere stenen vanaf zo’n € 1200,- Het beste is gewoon een offerte aan te vragen, dat kost u niets.

Hoe zit het met vergunningen aanvragen?

Het aanvraagformulier wordt naar u gestuurd, u vult het in en de vergunningsaanvraag wordt door mij geregeld.

Hoe zit het met de plaatsing van een steen?

Soms regel ikzelf de plaatsing, soms (bijvoorbeeld bij een Eerste Steen) is plaatsing onderdeel van de bouwwerkzaamheden.

Hoe snel kan een steen klaar zijn?

Bij haast drie á vier weken. Er zijn altijd wat stenen op voorraad: als daar een passende steen tussen zit, de tekst is niet te lang en het overleg verloopt zeer vlot dan kan een steen in twee á drie weken klaar zijn. Vraag alstublieft naar de mogelijkheden en zorg voor een kant-en-klare tekst.

 

Als er geen haast is duurt het zo lang als nodig is en is het afhankelijk van factoren als: moet er veel overleg plaatsvinden en teruggekoppeld worden, of: moeten we lang wachten op een bijzondere steen uit een bepaalde groeve. Reken op een paar maanden tot een jaar voor grotere projecten. Voor grote opdrachten wordt een gespecificeerde tijdsplanning gemaakt.

 

Bas-reliëf beeldhouwwerk kan niet met spoed gemaakt worden, een lijnreliëf kan dan uitkomst bieden.

Wat als een ontwerp eerst moet worden ingediend bij een commissie ?

Een ontwerp aan de hand van specificaties door een commissie kan ik aan u of direct aan de commissie leveren. Op aanvraag kan het ontwerp ingebed worden in al bestaande tekeningen of kan een presentatie worden verzorgd. Extra ontwerp voorschriften zorgen wel voor extra kosten. Dit kan in de definitieve offerte worden opgenomen. Als dat niet nodig is lever ik de ontwerpen per e-mail of op papier, tijdens overleg.

Wat zijn de regels voor het plaatsen van een steen?

In de openbare ruimte verschilt dit per gemeente. Een goede start is natuurlijk de gemeentelijke website. Dit checken is het eerste wat we doen.

Wat als een object gerestaureerd moet worden?

Soms wordt aan een object gewerkt in situ: ik kom naar het werk toe. Onderdeel van het overleg is bijvoorbeeld of er een steiger moet komen of op welke uren van de dag er gewerkt kan worden.